Haven ved havet

Oplev en hyldest til haven og kunsten

Med haven som rum, motiv, genre, minde, smag, følelse og form byder Johannes Larsen Museet på årets store jubilæumsudstilling i anledning af 150 året for Johannes Larsens fødsel.

Haven, og livet i haven lige ved havet i Kerteminde, var omdrejningspunkt for Alhed og Johannes Larsens liv og en meget væsentlig del af begges kunstneriske arbejder. Haven var også deres leverum, interesse, fødekilde, paradis og inspiration.

Tilsammen udgjorde hus (tegnet af Ulrik Plesner og opført i 1901) og have et stort ”Gesamtkunstwerk” – Larsen-parrets største fælles hovedværk. På Møllebakken blev den store naturhave brugt som socialt rum og som motiv – lyrisk fortolket af både Alhed og Johannes. Haven var i sig selv et lille paradis og var samtidig en overgangszone og forbindelseszone mellem hjemmet og den ”vilde” natur.

Blot en kilometer fra Møllebakken – på Pilegården – boede kunstnerkollegerne og de gode venner Anna og Fritz Syberg. Også her var haven et leverum og en stor inspiration.

Kunst, natur og havebrug

Med udstillingen Haven ved Havet forenes og hyldes kunst, natur og havebrug – en sammensmeltning, som Karen Syberg, Anna og Fritz Sybergs barnebarn, også beskriver i sin bog: Mellem paradisæbler og skvalderkål, 2014, s. 20:

”Kunst beskæftiger sig dybest set med forholdet mellem evigheden og tilværelsens flygtighed, haven lever i det. Haven er det rum, der befinder sig mellem evigheden og flygtigheden, bestandig oscillerende mellem de to poler. Intet sted tørner kultur og natur så frontalt sammen som i haven.” 

Udstillingen tegner, primært gennem værker af Johannes Larsen og Fritz Syberg, et billede af deres to haver i Kerteminde, der begge kan ses som idealbilleder på den fynske og østdanske frodige have – et billede som Larsen og Syberg bredte ud til det ganske land.

På udstillingen kan der desuden opleves værker af Alhed Larsen, Anna Syberg, Christine Swane, Sigurd Swane og barnebarnet Jeppe Larsen.

De syv haver

Tematisk sætter vi i udstillingen fokus på syv haver:

  1. Barndommens have
  2. Havens ikoner
  3. Dyrehaven
  4. Paradisets have
  5. Dødens have
  6. Blomsterhaven
  7. Nyttehaven

Barndommens have gemmer masser af erindringsstof, men også fantasi og leg. Havens ikoner fokuserer på de elementer og temaer, kunstnerne har arbejdet med gang på gang, så elementerne er blevet ikoniske.

I Dyrehaven, som primært omfatter Larsens have, møder vi havens mange dyr, som Larsen elskede. Herefter følger en rejse ind i det særlige paradis, der var i de to haver på Møllebakken og ved Pilegården – både symbolsk og helt konkret som Paradisets Have. Den dystre Dødens have vil kunne opleves i værker af Syberg.

Blomsterhaven gav grobund for smukke motiver og sidst, men ikke mindst, spillede Nyttehaven en stor rolle hos både Larsen og Syberg. Der var køkkenhaver og frugthaver, og begge steder hyldede man de gode råvarer – så at sige fra-jord-til-bord-tanken

Åbningstider

01/04/2017 - 31/05/2017 Tirsdag - Søndag 10:00 - 16:00
01/06/2017 - 27/08/2017 Mandag - Søndag 10:00 - 17:00

Del denne side

Opdateret af:

VisitKerteminde js@visitkerteminde.dk
 

Kontakt

Adresse

Møllebakken 14
5300 Kerteminde

Fakta

  • Type

    • Udstilling

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 10.661250980459
Latitude : 55.455834568197