En vidunderlig verden

2017 er 150-året for Johannes Larsens fødsel. Jubilæet er året igennem blev fejret på Johannes Larsen Museet med udstillinger, jubilæumsudgivelser og særarrangementer, og nu slutter museet af med en udstilling på en helt ny måde: i alt 60 inviterede kunstnere, ornitologer, politikere, skuespillere, forfattere, naturformidlere, videnskabsfolk, museumsfolk og kertemindere har udvalgt værker til en storslået hyldestudstilling til ære for den store maler. Blandt de 60 personer er mange kendte mennesker som f.eks. Ghita Nørby, Bjørn Nørgaard, Mette Bock, Troels Kløvedal og Søren Ryge.

Mette Ladegaard Thøgersen, leder af Johannes Larsen Museet:
”Johannes Larsen var et menneske, der har skabt stor betydning, mening og indhold i tilværelsen for en hel masse mennesker. Og det gør han stadig den dag i dag. Om end utraditionelt, var det derfor oplagt for os at invitere 60 medkuratorer, der alle på hver deres måde har hentet inspiration eller fundet glæde i Johannes Larsens vidunderlige verden.”
Nye værker hylder Larsen
De fleste af de inviterede personer har udvalgt værker i Johannes Larsens omfattende repertoire – både fra Johannes Larsen Museets egen samling, andre museer og fra private. Andre har til lejligheden skabt helt nye værker i anledning af Johannes Larsens jubilæum. Således har f.eks. Bjørn Nørgaard skabt 24 linoleumssnit, som en kommentar til Johannes Larsens smukke træsnit til St. St. Blichers ”Trækfuglene”, Harald Haugaard har skrevet et stykke musik med titlen ”Stranden” med inspiration fra Larsens værk ”Morgensol”, og Jytte Abildstrøm har malet en akvarel med titlen ”Andetræk” med reference til Larsens ”Andetræk” fra Årstidsbøgerne.
60 værker med 60 hilsner Udover af udvælge billeder, har hver af de 60 inviterede medkuratorer også bidraget med en tekst til et stort jubilæumsbogværk, hvori de fortæller om deres forhold til Johannes Larsen og dermed begrunder deres valg af værk eller kunstneriske udtryk.
Alle de udvalgte værker er gengivet i bogen, der er den tredje og sidste jubilæumsudgivelse fra Johannes Larsen Museet. Bogen er på 224 sider og sælges for 168 kr.

Børnenes vidunderlige verden
Fynske skolebørn er også repræsenteret på Johannes Larsen Museet. Syv flotte bidrag til museets skolekonkurrence i 2017 er blevet til en inspirerende udstilling med børnenes fortolkninger af Larsens verden. Vinder-klassen i konkurrencen blev 5. klasse på Gummerup Skole, der skabte en smuk og gennemarbejdet fortolkning af Larsens vidunderlige verden, som vises i Larsen-salen i perioden 2. december til 4. februar.

Fødselsdag 27. december
Traditionen tro fejres Johannes Larsens fødselsdag den 27. december med åbent hus og masser af hygge. Men i år gøres der ekstra meget ud af det. Der bliver blandt andet taler, fødselsdagskor, fakkeltog, gulerodssuppe, koncert med Malena Rønnow og et smukt festfyrværkeri – samt masser af kaffe og lagkage hele dagen.

”Jeg vil gerne tidlig i seng”
Johannes Larsen, der døde i 1961 og blev over 90 år gammel, blev også dengang fejret i lange baner. I 1957 blev han spurgt om, hvad han ville lave på sin 90-års fødselsdag. Det beskedne svar lød:
”Maaske gemmer jeg mig et eller andet sted. Jeg ved det ikke. Det kan ogsaa være, at jeg gerne vil samle nogle ganske faa til frokost, men det kan nok ikke lade sig gøre. Der var et farligt rykind sidst, og jeg vil gerne tidlig i seng, som jeg plejer. Vi faar se til den tid.”
Ikke desto mindre blev 90-årsfødelsdagen meget festlig, som det fremgår af et af bidragene i det nye jubilæumsbogværk. På vanlig fåmælt og beskeden vis udtalte fødselaren på dagen dog blot ”Tak – Tak – Tak!”.

Åbningstider

01/12/2017 - 28/02/2018 Tirsdag - Søndag 10:00 - 16:00

Del denne side

Opdateret af:

VisitKerteminde js@visitkerteminde.dk
 

Kontakt

Adresse

Møllebakken 14
5300 Kerteminde

Fakta

  • Type

    • Udstilling

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 10.661250980459
Latitude : 55.455834568197