Øl med historie

På Fyn er der en lang tradition for ølbrygning – og især Kerteminde har siden 1600-tallet været kendt for ”godt øl” (og skidne kvinder, ifølge overleveringerne). Også i dag er der et spændende udbud af specialøl i området, og på Østfyns Museer har man indgået samarbejde med flere lokale bryggerier om at brygge ”øl med historie”, som forhandles i museets butikker og i specialforretninger.

Svalebajer
En øl skabt i traditionen fra Johannes og Alhed Larsens kunstnerliv på Møllebakken i Kerteminde. Barnebarnet Peter Larsen, der er kåret som Skånes bedste ølbrygger, har skabt øllen med udgangspunkt i sin farmors ølopskrifter på Refsvindinge Bryggeri. På etiketten er gengivet farfarens flyvende svaler.
En god og forfriskende øl til, når livet er godt, og svalerne flyver højt.
Kan nydes i Kaffehuset på Johannes Larsen Museet, samt købes i Farvergården og Høkeren.

Ladbykongens øl
En kraftig porter lagret på ristede egespåner fra vikingeskibet, der er ved at blive bygget i Ladby, samt brygget på blandt andet havre, som var en af gravgaverne fundet i det oprindelige Ladbyskib.
Øllens mørkristede malte giver en eftersmag af chokolade og kaffe.
Kan købes på Vikingemuseet Ladby, Farvergården, Høkeren og Den Gamle Købmandsgård.

Kors Øøll
Sammen med Ørbæk Bryggeri har Østfyns Museer skabt en øl med inspiration fra Johanniterordenen, som på Østfyn havde til huse i Korsbrødregården i Nyborg. Kors Øøll indgik som en del af optagelsesritualet i Johanniterordenen, hvis korsriddere drog på korstog til det hellige land.
En mørk, kraftig øl med strejf af citronmelisse, safran og rørsukker – alle ingredienser, som har forbindelse til Johanniter-ordenens jorde og huse i Europa og Det Hellige Land.
Kan købes på Farvergården i Kerteminde samt på Borgmestergården og Nyborg Slot i Nyborg.

Syberg-øl
En øl af pilsnertypen skabt af Kerteminde Bryghus med en hilsen til maleren Fritz Syberg, der flyttede til Kerteminde i 1902.
Kan nydes i Kaffehuset på Johannes Larsen Museet, samt købes i Høkeren, på Tornøes Hotel og i Den Gamle Købmandsgård.

Larsen-øl
En ale skabt af Kerteminde Bryghus med en hilsen til maleren Johannes Larsen, som boede hele sit liv i Kerteminde, og hvis hjem man kan besøge på Johannes Larsen Museet.
Kan nydes i Kaffehuset på Johannes Larsen Museet, samt købes i Høkeren, på Tornøes Hotel og i Den Gamle Købmandsgård.

Kongebryg
Sammen med Ørbæk Bryggeri har Østfyns Museer skabt en øl, der rummer historien om kongemagtens Østfyn. Det var nemlig på Nyborg Slot, at kongen i middelalderen mødtes med sit parlament, og den første danske grundlov blev underskrevet.
Et rigtigt kongebryg, som tager udgangspunkt i den gode humle tilsat et strejf af citron - en frugt der i middelalderen var så eksklusiv, at kun konger og fyrster havde råd til at købe den.
Kan købes på Farvergården i Kerteminde samt på Borgmestergården og Nyborg Slot i Nyborg.

De lokale bryggerier har også en lang række andre special-øl på repertoiret, ligesom der hvert år skabes såvel påske- og julebryg med historie

Del denne side