Gå til indhold
©  Foto:

Museumshavn

Ved Dosseringen på sydsiden af Kerteminde Havn befinder museumshavnen sig. Her i umiddelbar nærhed af fiskerestauranten ”Rudolf Mathis” befinder ”FOK” – Foreningen af Ombyggede Kuttere sig, og her kan man som regel finde en stribe repræsentanter for Kertemindes maritime kulturarv.

  Den fremmeste repræsentant er”Rylen”, der i sig selv er et stykke sejlende kulturhistorie. Skibet gemmer i sin mere end 100 år lange levetid elementer af de vigtigste sider af Kertemindes historie – først som bæltbåd, siden som ekspeditionsskib og nu som museumsskib.

Bæltbåden

”Rylen” var oprindeligt en såkaldt bæltbåd og tilhørte som sådan den mest udbredte fartøjstype i fiskerbyen Kerteminde.

  Den er bygget i 1896 og indgik fra begyndelsen i den flåde af bæltbåde, der i kraft af sildefiskeriet i Storebælt udgjorde rygraden i byens økonomiske liv. ”Fremad”, som båden hed oprindeligt, var et 30 fods langt skib med storsejl, fok og klyver. Særligt kendetegnende for denne type bæltbåde er dens omvendte spring, både for og agter. Kort efter århundredskiftet fik den indlagt en 4 hk motor.

Ekspeditionsskibet

Efter bæltbådstiden blev ”Rylen”, som den nu blev omdøbt til, base i et enestående kunstnerisk projekt, der involverede byens bedst kendte kunstner, maleren Johannes Larsen.

  I 1920 købte forfatteren og maleren Achton Friis båden for 4.000 kr. Hans storstilede plan var at bruge den til en årelang udforskning af de danske øer. Da hans eget arbejde fortrinsvis skulle bestå i indsamling af litterært stof, inviterede han Johannes Larsen med som illustrator på ekspeditionen.

  Via Larsens kontakter i Kerteminde fandt de frem til ”Fremad”, som måtte gennem en større ombygning på Kerteminde Bådeværft. Bl.a. skulle lastrummet ændres til en kahyt mere udover det lille lukaf med to smalle køjer, der allerede fandtes i bæltbåden. Sandsynligvis har fugle-maleren Johannes Larsen haft en finger med i spillet, da den ny-restaurerede båd blev navngivet ”Rylen”.   

  Ekspeditionen til de 132 øer kom til at strække sig over 4 år. Da næsten alt arbejdet foregik under åben himmel, måtte arbejdet indskrænkes til sommerhalvåret. I alt blev der foretaget 5 rejser i perioden 1921 til 1924.

Museumsskibet

I 1925 solgte Achton Friis ”Rylen”, som derefter fungerede som privat lystfartøj gennem de næste 65 år. I 1992 fik Kerteminde Museum i kraft af fondsstøtte mulighed for at købe ”Rylen” tilbage til Kerteminde. Herefter gik et større restaurerings-arbejde i gang. I år 2000 var ”Rylen” ført tilbage til det udseende, båden havde i ekspeditionsårene i starten af 1920’erne – kun motorkraften var en nogen anden.

Del din ferie: