Gå til indhold
©  Foto:

Udstilling på Johannes Larsen Museet: Janne Klerk

Fotograf Janne Klerk har skabt en udstilling om fordybelse, naturen og kosmos

Janne Klerks landskabsskildringer af Danmark har nærmest klassikerstatus, og de bl.a. bygger videre på traditionerne fra Guldalderen. Denne gang fokuserer hun på naturfænomener, der er oplevet helt tæt på, men som rummer store perspektiver. ”Spejlinger ved himlens fod” består af fotografier taget i én og samme sø, der måler 100 meter i diameter og tager fem minutter at gå rundt om. Konceptet bag udstillingen, der tidligere har været vist i bl.a. Rundetaarn, er skabt i samarbejde med Videnskabsår22. Udstillingen viser en serie store fotografiske spejlinger, som bringer naturen, mennesket og kosmos i samspil og naturen ind i udstillingsrummet. Til udstillingen følger et bogværk af Janne Klerk med tekster af forfatter Gitte Broeng og astrofysiker og professor Anja C. Andersen .

“Har man først fået øje på alle de paralleller, der findes mellem motiver i vandspejlet og de måder, hvorpå vi mennesker spejler os i hinanden, agerer og kommunikerer, så bliver vandspejlet et fascinerende og rigt fænomen.”

Ifølge Janne Klerk er disse spejlinger ikke kun en visualisering af de korte øjeblikke, der opstår. Det er også en leg med lyset, som det tager sig ud i det farverum, der udspiller sig mellem atmosfæren og motivet under og over vandoverfladen. Refleksionerne i vandet spiller sammen og danner et fascinerende billede af, hvordan vi mennesker også indeholder flere lag i vores dialoger og væren iblandt hinanden.

Projektet har sit udspring i Janne Klerks tidligere udstilling og bogværk ”Danmarks Kyster”, som blev til i årene 2011-2014. I 3 år rejste hun langs himlens spejlinger i havet, til stor inspiration. Rejserne gav anledning til mange overvejelser om lyset, naturens mange farver, himlen og havets kræfter. Storslåede indtryk. I arbejdet med ”Spejlinger ved himlens fod” er indtrykkene og overvejelserne ikke blevet mindre for Janne Klerk, til trods for det meget lille område, som søen dækker, i forhold til himlen og havet rundt om Danmark. En stor og lille verden med samme tankevækkende indtryk. Motiverne, der opstod i søens vandspejl, blev under fotograferingen mere og mere interessante og skabte en metafor for de spejlinger, der ustandseligt foregår imellem mennesker og vores omgivelser. Refleksioner i evig bevægelse, uforudsigelige og komplekse som vandspejlet. Motiverne tog form af alle slags tilstande, fra mildhed, ro og fred til drama, turbulens og kaos.

Del din ferie: