Udstilling på Johannes Larsen Museet: Træerne findes

I anledning af maleren Anette Harboe Flensburgs 60-års fødselsdag præsenterer Johannes Larsen Museet udstillingen ”Træerne findes” i efteråret 2021. Her vil hendes allernyeste værker kunne ses sammen med et nøje udvalg af ældre malerier.

Hvad findes på den anden side af det rum, som du står i? I sine allernyeste værker er maleren Anette Harboe Flensburg (f. 1961) trådt helt udenfor det rum, som igennem et langt kunstnerisk virke har været hendes foretrukne motiv. Nu er ude helt, hvor træerne findes.

Anette Harboe Flensburg er kendt for sine interiørmalerier, der er bygget op efter dukkehusagtige modeller, som hun bygger i sit atelier. I modellerne lader hun plader danne vægge, huller forme vinduer og døre og stykker af farvet plexiglas skabe farvespil i rummene. Tiden spiller også en rolle, for først når opstillingen og lysindfaldet er helt rigtigt, fotograferer hun modellen. Fotografiet kommer herefter til at danne udgangspunkt for hendes videre arbejde med maleriet. I rummenes skygger, vindues- og døråbninger anes ofte konturerne af naturen udenfor. Træerne og naturen har dermed altid været til stede i Anette Harboe Flensburgs malerier, men har i hendes nyeste værker fået tildelt en mere fremtrædende rolle.

Annette Harboe Flensburgs interiørmotiver har ofte inspireret til at sammenligne hende med kunstnere som 1600-tals maleren Jan Vermeer (1632-75) og danske Vilhelm Hammershøi (1864-1916). De mestrede begge det, at skildrede lyset ind igennem et vindue ind i mennesketomme rum. Nu træder Anette Harboe Flensburg dog ud af rummet. Udstillingen trækker dermed nye motiver og spor frem i en kunstner, som vi troede, vi kendte så godt.

Om kunstneren
Anette Harboe Flensburg er uddannet fra Designskolen i Kolding i 1985. Anette har deltaget i en lang række udstillinger, har lavet flere offentlige udsmykninger ved bl.a. Johan Borups Højskole, Patienthotellet ved Rigshospitalet og Højesteret. Hun har udstillet på kunsthaller og museer som Trapholt, Kunsten, La maison du Danemark i Paris, Kunstmuseet Brandts, Bergen Kunsthal, Gl. Strand, Skagens Kunstmuseer for blot at nævne nogle få.

Udstillingen er lavet i samarbejde med Skovgaard Museet og Nivaagaards Malerisamling, der viser udstillingen inden den kommer til Kerteminde.