Gå til indhold
©  Foto:

Verdensballetten kommer til Kerteminde

Danmarks største klassiske turné med ballet, opera og klassisk musik præsenteres for første gang i Kerteminde

Siden 2008 har Verdensballetten turneret med international ballet, opera og klassisk musik på særligt udvalgte steder i Danmark. Det hele begyndte ved Den Tilsandede Kirke i Skagen, og herfra har forestillingen bredt sig til hele landet. I år bydes der på 11 forestillinger i Danmark, og for første gang er Kerteminde med på kortet.

En række af verdens mest efterspurgte balletdansere præsenterer sammen med danske operasangere og musikere et program med klassisk og moderne ballet, ny koreografi skabt specielt til denne forestilling, arier og scener fra operaens verden, og klassisk musik for violin og klaver.

Ukrainsk Balletstjerne
Blandt de medvirkende er Ukraines mest berømte ballerina, Iana Salenko. Hun er født og opvokset i Kyiv, uddannet i Donetsk, og er i dag Prima Ballerina ved Statsballetten i Berlin. Iana Salenko medvirkede også i den gallaforestilling, som Verdensballetten var medarrangør af på Det Kongelige Teater i marts, og som samlede 1 million kroner ind til Røde Kors´ arbejde blandt krigens ofre i Ukraine.

Ny ballet dedikeres til Dronning Margrethe
Dette års balletdansere kommer fra The Royal Ballet of London, Statsballetten i Berlin, og Den Kongelige Ballet i København. Fra Danmark medvirker to af Den Kongelige Ballets største stjerner, Alban Lendorf og Astrid Elbo. De to danser en helt ny pas de deux som den unge fremadstormende koreograf og balletdanser Tobias Praetorius skaber til året forestilling. Pas de deux´en dedikeres til Dronning Margrethe, og bliver et særligt indslag i programmet i anledning af Dronningens 50 års regentjubilæum. Det var Tobias Praetorius der tidligere på året stod bag de fire balletter som blev danset på Amalienborg med titlen ”Palæerne danser”.

Lydbillede skabt af Prins Henrik
I 2014 skabte Prins Henrik lydbilledet til balletten ”Côte á côte” – efter et digt med samme titel, et digt som Prins Henrik skrev til Dronning Margrethe. Prins Henrik gav tilladelse til at Verdensballetten brugte digtet til et lydbillede som blev fundament for den nye ballet. Prinsen indtalte selv digtede på fransk, valgte at den underliggende musik skulle være af den franske komponist Gabriel Fauré, lydbilledet blev klippet af lydkunstneren Katrine Ring, sendt til London hvor Royal Ballets koreograf Kristen McNally skabte balletten Côte á côte. Balletten er på programmet igen i år hvor den bliver danset af de to solodansere Iana Salenko og Xander Parish.

Programmet byder også på uddrag af balletterne Svanesøen og Tornerose, samt nyere værker af bl.a. Christopher Wheeldon og Juliano Nunes. Programmet bindes sammen på en let og uhøjtidelig måde, således at alle kan være med, - både dem der har set ballet og opera før, og dem som oplever disse kunstarter for første gang.

Great Northern
Scenen på Great Northern bygges op foran hovedbygningen, således at publikum sidder på terrassen foran restauranten. Der vil i alt blive plads til 800 personer. Det vil være muligt at købe mad i forbindelse med forestillingen.

Forestillingen på Great Northern er gjort mulig i samarbejde med Den Danske Forskningsfond.