©  Foto:

Vikingemuseet Ladby

Besøg Danmarks ældste kongegrav

På Vikingemuseet Ladby ved Kerteminde Fjord kan du træde indenfor i Danmarks ældste kongegrav. Her blev en navnløs konge lagt til hvile i sit vikingeskib for mere end 1000 år siden. Museet rummer Danmarks eneste skibsgrav fra vikingetiden – en attraktion af internationalt format. Ladbyskibet ses stemningsfyldt udstillet som gravkammer i en genopført gravhøj nøjagtigt på det sted, hvor den blev fundet i 1935. Arkæologiske undersøgelser har fastslået, at vikingeskibet omkring år 925 blev trukket op på land, hvor den døde konge blev gravlagt i skibet med sine heste, hunde, våben og andet kostbart gods.

Udstillinger

Vikingemuseet Ladbys hovedattraktion er Ladbykongens vikingeskibsgrav; men er også museum for hele det Østfynske vikingeland.
I udstillingen ”Ladbykongens Verden” fortælles bredt og generelt om vikingetiden. Ved hjælp af udstillede fund, film og kunstneriske gengivelser af vikingetidens Østfyn, kan man udforske den verden og det dagligliv, Ladbykongen var en del af. I ”Vikingernes Klædeskab” kan både børn og voksne prøve at klæde sig ud i vikingetøj. Overalt i udstillingerne finder man i øvrigt mange unikke lokale metaldetektorfund der fortæller om mennesker og guder i vikingetiden i guld, sølv og bronze.
Ladbykongens begravelse formidles i udstillingen ”Konge og Kriger”. Her kan man opleve illusionen af at være tilstede den dag, hvor den døde vikingekonge blev lagt til hvile i sit skib, klar til færden til det hinsides. En kopi af Ladbyskibet i fuld størrelse, genskabte vikinger, døde heste og gravgaver ses ved siden af montrer med de originale genstande fra graven.
Endvidere kan man i udstillingen se det enestående Ladbytapet – et syv meter langt broderet billedtæppe inspireret af Bayeuxtapetet fra Normandiet. Her formidles - i farverige billeder - historien om Ladbykongens død samt fundet af hans grav 1000 år senere.

Ladbydragen

Hele sommerhalvåret kan man opleve det rekonstruerede vikingeskib, Ladbydragen, ligge og vugge i fjorden nedenfor gravhøjen. Netop der, hvor det originale skib for over 1.000 år siden blev trukket i land.
Læs meget mere om skibsgraven, Ladbydragen, Ladbytapetet og meget mere på Vikingemuseet Ladbys hjemmeside.

Oplevelser året rundt

Året igennem kan museets besøgende opleve et spændende program med aktuelle foredrag om vikingetiden, rundvisninger om Ladbykongen og vikingetiden, samt masser af vikingeaktiviteter for børn og voksne.
I skoleferierne udbydes et spændende program af vikingeaktiviteter. Alt efter årstiden kan besøgende i alle aldre prøve kræfter med arkæologi, bueskydning, spydkast, vikingekamp, keramik, træværksted m.m. ledsaget af museets dygtige og vidende formidlere. Året rundt er der desuden skattejagter for børn på hele museet.

Museumsbutikken

I Vikingemuseet Ladbys museumsbutik kan man købe en lang række lækre varer med vikingetiden som tema. Butikken tilbyder et stort udvalg af smykker, mjød, bøger, legetøj og andre vikingesouvenirs.
Der er også mulighed for at købe kaffe, kakao, sodavand, is og kager, som kan nydes i det lille caféområde eller i museets hyggelige gård.

Adgangsforhold og tilgængelighed

Både museumsbygningen og højen med vikingeskibsgraven er handicapvenligt indrettet med ramper, ingen høje dørtrin og for museumsbygningens vedkommende elevator. Turen fra parkeringspladsen foran museet til museumsbygningen samt turen fra sidstnævnte til højen (ca. 300 m) kan være udfordrende på grund af henholdsvis grus og jordsti, som i sagens natur ikke er 100% plan. Der er dog opstillet bænke undervejs, så det er muligt at tage en pause fra gåturen.

I kælderetagen i museumsbygningen er der et toilet, som er velegnet til handicappede. Kælderen nås let med elevatoren.

Der er fri entré for handicaphjælpere, der besøger museet i arbejdstiden.

Hunde er velkommen i snor på museets udendørsområde.

Museet råder over en kørestol, som kan lånes.