
I vikingernes fodspor
Velkommen til den fynske vikingedestination, som er en destination med en lang og spændende historie. I Ladby på Fyn, tæt på byen Kerteminde, findes museet Vikingemuseet Ladby, men også udenfor museet og rundt på Kertemindeegnen lever vikingehistorien.
Her i Kerteminde, som er den Fynske vikingedestination har du mulighed for at gå i vikingernes fodspor.
Ta' på tur og besøg særlige steder, hvor vikingerne har været i Kerteminde. Spis en vikingeinspireret middag på Munkebo Kro, hvor det også er muligt at overnatte som en viking i deres vikingeværelse.
Besøg Danmarks eneste skibsgrav fra vikingetiden på Vikingemuseet Ladby – en attraktion af internationalt format. Her er der udover Vikingeskibet, en række løbende udstillinger med viking som tema, og der er hele sommeren aktiviteter for børn.
Hvis din ferie skal sige viking, er Kerteminde Haven ved Havet destinationen
Munkebo Bakke
Der er ingen tvivl om, at udsigten var en af grundene til, at en vigtig person eller slægt valgte at bygge på toppen af Munkebo Bakke for 1.400 år siden.
Herfra kunne man overvåge et stort område. Man kunne holde øje med de skibe, der kom sejlende i både Odense og Kerteminde Fjord og en stor del af den trafik, der foregik til lands. Men det var mindst lige så vigtigt, at folk i området, bofaste såvel som tilrejsende, kunne se, at en vigtig og stærk slægt boede her.
I Kerteminde Fjord lige neden for bakken er der fundet rester af en sejlspærring som sikrede, at det ikke var alle der kunne sejle ind i Kertinge Nor. Måske skulle spærringen beskytte en handelsplads eller en flådehavn? Munkebo og Odense havn i middelalderen, og sandsynligvis var stedet også en vigtig havneplads i jernalder og vikingetid. Gennem de seneste år har mange detektorfolk bidraget til at vi nu ved, at hele Nordøstfyn var et rigt og meget aktivt område i yngre jernalder og vikingetid. Tusindvis af detektorfund fortæller, at gårde og landsbyer lå tæt , at der var mange kontakter ud i verden og at der i stort omfang blev udøvet metalhåndværk og handlet. Den store rigdom og aktivitet hænger sandsynligvis sammen med at en stormandsslægt herskede i området.
Var det en af slægtens sidste overhoveder, der omkring 925 e.Kr. fik en rig begravelse i sit skib ved Ladby? Der er kun ganske få fund yngre end år 1000 på bakken. Vi kender endnu ikke grunden, men måske var bebyggelsen flyttet ned til kysten, hvor Munkebo ligger i dag.

Foto:Østfyns Museer