site logo
Kajak til vands

Kajakrute | Rundt om Kerteminde Fjord & Kertinge Nor

I de høje himmelstrøg kan man være heldig at se havørneparret svæve majestætisk på de opadgående vinde for pludseligt at dykke mod et muligt bytte, flokke af blishøns som vugger i vandoverfladens krusninger. 

Fjordbreden byder på forskellige oplevelser, hvorfor det varmt anbefales at sejle tæt mod bredden, da man kommer tættere på geologiens og kulturens mangeartede udtryk, samt dyrelivet. Skove, skrænter, sandstrande, sivstrækninger, et slot, måske et vikingeskib, landsbykirker, fiskere som rygter deres garn, lysfartøjer osv. En anden stor fordel ved altid -så vist muligt- at sejle langs kyst og bred er at sikkerheden øges betragteligt. Skulle man kæntre, så vil man oftest kunne bunde, og hvis nødvendigt gå i land for en stund.

Kajakrutens længde - 22 km

Hvis du ønsker at ændre i rutens distance, kan det naturligvis nemt lade sig gøre. Du kan selv bestemme hvilket af isætningsstederne du vil vælge og herudfra komponere din egen rute og længden heraf.

Sværhedsgrad. Let til øvet

Vurderingen er baseret på, at man sejler langs med fjordens bred, så er det muligt for let øvede at sejle her, da man altid vil være i stand til at kunne bunde. Bevæger man sig ud i fjorden øges sværhedsgraden, så det kræver større kajakfærdigheder.  Som minimum skal man kunne foretage makkerredning, hvis man sejler i gruppe eller solo redning, hvis man sejler alene.

Sikkerhed: Du er fuldt ud ansvarlig for din egen sikkerhed. Det er helt din egen beslutning og dit ansvar at sejle ud i kajak. Det følgende er bare råd, der er beregnet til at være en service for dig, og ikke mere!

Isætning, pausesteder og seværdigheder
Hvis man ikke er en øvet og erfaren kajakroer, så anbefales det at man ikke sætter sin kajak i fra havnen. Det skyldes, at det kan være meget lumsk at skulle passere de ”røde spots” i form af kraftige modstrømme, som befinder sig i farvandet mellem Rudolf Mathis og tidligere Cafe Mathis. Sæt derfor i fra isætningssted 01 eller isætningssted 02.

Unikke naturoplevelser venter på vandet

blishøns flyver
blishøns danser
havørn på sten i kerteminde
havørn letter

Naturoplevelser på vandet
Fra et mindre fartøj som en kajak kan man komme rigtig tæt på naturen og få nogle unikke naturoplevelser. Bevæger man sig lydløst frem kan man være upåagtet af dyre- og fugleliv. Når kystlandskabet opleves ude fra sker det i en større skala end man kan til fods langs kyst og bred. Det er muligt at komme til ellers svært tilgængelige steder.

En større viden om og opmærksomhed på naturen kan berige en med endnu større oplevelser på vandet. Samtidig kan en dybere naturforståelse skærpe opmærksomheden på at udvise en mere naturvenlig adfærd.

Her nogle råd til at udvise naturvenlig adfærd samt regler som gælder for kysten

Hvad man især skal være opmærksom på 
I yngleperioden fra begyndelsen af marts til sidst i juli er det vigtigt at tage et særligt hensyn til fuglene og deres unger.

Landgang er ikke tilladt på de fleste ubeboede øer og holme i yngletiden

Tag aldrig ophold nær fugles reder og unger. Aldrig nærmere end 300 meter fra fuglekolonier.

Et udpluk af reglerne, der gælder for kysten

  • Man må ikke gøre ophold på private strande nærmere 50 m. fra be­boelsesbygninger.
  • På kysten må man med få undtagelser færdes til fods op til, hvor den sammenhængende landvegetation starter.
  • Man må kortvarigt have en båd uden motor liggende på stranden, 
  • Man må kortvarigt gøre ophold og bade på strande

Sikkerhed: Du er fuldt ud ansvarlig for din egen sikkerhed. Det er helt din egen beslutning og dit ansvar at sejle ud i kajak. Det følgende er bare råd, der er beregnet til at være en service for dig, og ikke mere!

Tekst og foto af Erik Østergaard

FAQ

Kan man ro kajak om vinteren?
Hvor tæt må man ro på fugle eller andre dyr?
Er der nyttige Apps som jeg bør kende?

Bliv inspireret til mere

Rødkærgård kajakudlejning
Rødkærgård kajakudlejning
Kertinge nor/Kerteminde fjord
Kertinge nor/Kerteminde fjord
Vandreruter i Kerteminde
Fyns Hoved sø og udsigt
Feriehuse
Soveværelse i feriehus 2