VisitKerteminde
kløverstier

Kløversti | Galgeholmen

”Ma’en” (engen) er navnet på det trekantede areal, der er afgrænset af Syvstjernen, Kertinge Nor og Stenlunden, og området oser i den grad af dramatisk historie.

På den lille ø, Galgeholmen, kun et stenkast fra ”Ma’en”, stod i middelalderen byens galge, og mindst to gange, sidste gang i 1570, har Odense købmænd etableret udskibningssted ved øen.

Gennem sommerhusområdet syd for øen strækker sig resterne af en gammel vold, hvis oprindelse og formål dog endnu ikke er fuldt belyst.

På ”Ma’en”, ved nutidens sejl- og roklub, blev der muligvis holdt kildemarkeder i Middelalderen. Den tilhørende helligkilde regnes for at være kilden i præstegårdshaven, som altså kan være stedet, hvor munkene i sin tid døbte byens hedninger.

Men ”Ma’en” som er flankeret af gaden Syvstjernen, er også militærhistorie. I de sidste hektiske uger af Karl Gustav Krigen 1657-60 håbede den svenske feltmarskal Sultzbach at fremtvinge et rytterslag ved Munkebo. Den 7. november 1659 stod 5.000 svenske soldater opmarcheret på Ma’en med lige så mange heste - tæt ved den 7-stjernede skanse, som de selv havde opkastet.

På kirkegården ikke langt derfra opholdt general Hans Schack sig med sine danske tropper. Danskerne var mandskabsmæssigt overlegne, men stærkt underlegne i antal af heste. Derfor valgte Schack at vente, hvor han var. Svenskerne brød dog op og drog sydpå til Fyns eneste fæstning, Nyborg, hvor hærene senere mødtes i et afgørende slag, der endte med dansk sejr.