VisitKerteminde
kløverstier

Kløversti | Munkebo Bycenter

I efteråret 1959 tog Ejendomsselskabet Lindø første spadestik til Munkebo Bycenter. Inspirationen til centret var hentet i USA, og det blev landets første butikscenter af sin art.

Det blev tilrettelagt med to lave butiksrækker, der blev forbundet med en fælles til dels overdækket gågade samt et torv.

Der blev etableret et stort antal let tilgængelige p-pladser på begge sider af centret. Den grundlæggende ide var, at kunderne i centret skulle kunne gå tørskoet fra butik til butik, og i takt med, at de enkelte butiksblokke blev færdiggjort, åbnede en meget varieret vifte af butikker. Der var selvfølgelig bager, købmand, manufakturhandler og bank, men også slagterforretning, renseri, boghandel, frisør og tandlæge dukkede hurtigt op.

Det tog kun et par år at bygge butikscentret, hvor der også var planer om biograf og forsamlingssal. Disse planer blev dog aldrig realiseret. Det blev derimod kommunens rådhus, som blev opført på et tilstødende kommunalt areal.

Centrets storhedstid var i 60’erne og 70’erne. En opgørelse viser, at der i 1967 var 35 forskellige butikker i centret herunder posthus, tandlæge og cafe, og det antal er ikke overgået siden, selv om der dukkede andre butikstyper op for eksempel radio- og fjernsynsforretning, vinhus og håndkøbsudsalg. På et tidspunkt var der fire pengeinstitutter i centret.

Gennem årene blev butikstorvet udvidet flere gange. Der blev bygget til ved flere af butiksblokkene, men der blev også opført private ejendomme. Det gælder lægehus og bankbygning. Det kunne dog ikke stoppe centrets tilbagegang, der kulminerede i nullerne med lukning af de sidste pengeinstitutter og byens lille byggemarked.