VisitKerteminde
kløverstier

Kløversti | Munkebo Kro

Munkebo kro blev kgl. privilegeret kro i 1826, men før det var den en af byens gårde, hvis jord i 1802 blev udflyttet til den nu nedrevne ”Lindøgård” helt ude ved øen Lindø.

Øst for kroen ses ni karakteristiske sammenbyggede huse, hvis historie kan følges tilbage til 1648, hvor den daværende bebyggelse omtales som: "Et langt Hus med 9 Vaaninger", men sagtens kan være endnu ældre. Måske er det stedet for ”munkenes boder” eller et munkekloster, og munkene kan have gravet de meget gamle bådkåse (bådlejer) til fiskernes pramme. Kåsene forsvandt da den nye amtsvej blev anlagt.

Munkebo Havn ved noret, der i dag huser et større antal fritidsbåde, blev etableret i 1961 samtidig med at den nye landevej langs noret blev anlagt. Det betød omfattende ændringer af området. Den firlængede ”Fjordgården”, der lå langs den gamle landevejen, kom i vejen og blev ofret. Fiskernes gamle bådkåse over for Munkebo Kro blev sløjfet og arealet hævet, så vejen kunne anlægges parallelt med Fjordvej.

Hvis man tager en smuttur – bort fra ruten – videre ud ad den lukkede ende af Fjordvej, har man på venstre hånd først den tidligere brugsbygning, længere ude det tidligere andelsmejeri og ved siden af to bygninger, der til 1958 var hoved- og forskole.

Skulpturen 

På arealet mellem Munkebo Kro og havnen blev den12 meterhøje jernskulptur, ”Munkebo Skulpturen”, rejst i 1997. Skulpturen, der vejer 23 ton, er formet af den fynske billedhugger Kent Holm. Kunstneren har aldrig lagt skjul på at motivet er dybt religiøst. Det understreges af det lille kors på toppen, men den videre tolkning har han overladt til beskueren. Skulpturen blev svejset sammen på Lindøværftet af en snes tidligere værftsarbejdere.

Nørregade

Fjordvej var landevejen gennem Munkebo, men Nørregade var den egentlige bygade, som da også tidligere kaldtes ”Munkebo Gade”. Her lå stråtækte gårde og huse tæt, og der er stadig rester tilbage, men den tidligere maleriskhed er der ellers ikke meget tilbage af.